KAEN | 前職担当
KAEN | 前職担当
2019
DAY inc. 在籍時の担当案件。
百貨店の大規模リノベーションによる飲食店プロジェクトです。2店舗同時出店によるオペレーションコストを削減するため、両店舗のあいだにスタッフ動線とバックヤードを集約し、効率的な平面計画としました。
「KAEN」は暖炉と薪窯を使用し、薪の火を熱源とした原始的な調理方で、素材を活かして丁寧に調理するレストランです。ローカルファーストを意識した運営者のこだわりを空間にも落とし込めないかと考えました。新しくつくる部分は最小限にとどめ、その中に、鳥取で長年無垢の木を扱ってきた澤太一郎の無垢の木で作ったカウンターとテーブルを配置することで丁寧で温かみのある空間をデザインしました。
「BOWL TABLE」は様々な国のライスボウルが楽しめるカフェです。気取らない雰囲気で日常使いできるような空間を作るため、素材は木とモルタルをメインにシンプルなデザインとしました。リースラインにカウンターと植栽を配置し、緩く区切ることで周りからの視線が気にならないように計画しています。
所在地
設計
植栽
カーテン
木工
写真
施主
This project was assigned to me when I was with DAY inc.
This is a large-scale renovation project for a restaurant in a department store, and in order to reduce operation costs by opening two restaurants at the same time, staff flow lines and backyards were consolidated between the two restaurants to create an efficient floor plan.
KAEN is a restaurant that uses fireplaces and wood-fired ovens to cook food in a primitive way, using wood fire as the heat source to carefully cook the ingredients. We wondered if we could incorporate the operator’s commitment to local first into the space. We designed a space with warmth and care by minimizing the number of newly built areas and placing counters and tables made of solid wood by Taichiro Sawa, who has been dealing with solid wood in Tottori for many years.
BOWL TABLE is a café where you can enjoy rice bowls from various countries. In order to create a space that can be used on a daily basis in an unpretentious atmosphere, we designed a simple design with wood and mortar as the main materials. The counter and plantings are placed on the lease line, and the space is loosely divided so as not to draw attention to the view from the surroundings.
Location
Design
Planting
Curtains
Woodwork
Photographs
Client